Sosyal Medyada Bizi Takip Edebilirsiniz.

Hakkımızda

Hakkımızda

Uyku ve uyku eğitimi, özellikle ülkemizde ve tüm dünyada son yıllarda üzerinde durulan bir konudur. Benim fakülte yıllarımda ve çocuk asistanlığı yıllarımda bu konuyla ilgili herhangi bir eğitim yoktu. Şimdi de bu konunun bir ders olarak verilmediğini biliyorum. Uyku eğitimini özellikle önemsememin sebebi, hem benim iki prematür çocuğumun zorlayan uykusuzluk süreçleri hem de poliklinikte annelerin bu konuda çok sıkıntılı olduğunu görmemdir.

Uyku eğitimi almadan önce, bu konuda bilgi olarak ne kadar eksik olduğumu uyku eğitimi alınca çok daha iyi anladım.

Türkiye’de sadece Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Ana Bilim Dalı bünyesinde Bebek ve Çocuk Uyku Eğitim Polikliniği bulunmaktadır.

Uyku eğitimine, ilk olarak 2018 yılında sosyal pediatri kongresinde düzenlenen bir kurs programında sertifika alarak başladım. Bu kurs Marmara Üniversitesi ve Avusturalya merkezli ortak düzenlenen “Bebek ve çocuk duyarlı uyku eğitimi” idi. Daha sonra Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Ana Bilim Dalı bünyesinde Bebek ve Çocuk Uyku Eğitim Polikliniğinde gözlemci olarak bulundum. Aynı zamanda online Avusturalya merkezli bebek ve çocuk duyarlı uyku eğitimini tamamlayıp, sertifika aldım. Birçok aileye kendi kliniğimde uyku eğitimi verdim.

Emziren anneler için, “Fular yöntemi” adını verdiğim, hem uyku düzenlemesi, hem de zamanı geldiğinde bebekte travma oluşturmadan sütten kesme yöntemini geliştirdim. Başarılı sonuçlar aldım.

Bu bilgi birikimimi, çocuk doktorları, aile hekimleri, psikologlar, çocuk gelişimciler, okul öncesi öğretmenlerle paylaşmak için uyku eğitimi akademisi kurmaya ve eğitici eğitimi vermeye karar verdim. Amacım, bu bilimsel yöntemi ülkemizde yaygınlaştırmaktır.

Doç. Dr. Tülin Köksal

Uyku Eğitimi Yöntemi

The Blunden Responsive Gentle Methods of Sleep Settling(GeMSS metodu) Bebek ve çocuk duyarlı uyku eğitimi.

Neden Bebek ve Çocuk Duyarlı Uyku Eğitimi?

Bebekleri uyutmak için bir çok yöntem denenmektedir. Bebek duyarlı yöntem adından da anlaşılacağı üzere, çocuğun ipuçlarına dayanarak verilir. Yani belli sınırlar çerçevesinde her çocuk için ayrı bir uyku düzenlemesi yapılır. Yumuşak geçişlerle çocuk yeni düzene alıştırılmaya çalışılır. Çocuğun güvenli bağlanmasını bozmadan sabır ve kararlılıkla yeni düzene yaklaşık 3 hafta içinde alıştırılır.

23 Nisan Uyku Eğitimi Akademisi

Sosyal Pediatri Nedir?

Çocukların bedensel, zihinsel, ruhsal ve sosyal sağlığını koruma, çocukların sağlıklı olduğunu değerlendirme ve sağlığın sürdürülmesini destekleme konusunda hizmet veren, araştırma ve eğitim yapan bir bilim dalıdır. Sosyal pediatri koruyucu hekimliktir. Çocukluk çağı aşıları, sağlam çocuk izlemleri, büyüme-gelişme değerlendirmesi, anne sütünün desteklenmesi, sağlıklı ek gıda başlanması, bebek ve çocuk beslenmesi, çocuk ihmal ve istismarı, uyku eğitimi, tuvalet eğitimi gibi konularla ilgilenir.

Sosyal Pediatrist Kimdir?

Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlığını yapmış doktorların, Üniversite hastanelerinde bulunan Sosyal Pediatri Ana Bilim Dalında doktora yapması ile aldıkları ünvandır.

Sohbete Başla
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhaba.
Uyku eğitimi hakkında daha fazla bilgi almak istiyorum.
Sohbeti Başlat