23 NİSAN UYKU EĞİTİMİ AKADEMESİ NEDEN KURULDU?
- Tıp Fakültelerinde ve diğer lisans/yüksek lisans eğitim veren fakültelerde “Bebek ve Çocuk Uyku Eğitimi” dersi verilmemektedir.
- Erken çocukluk dönemi davranışsal uyku sorunları %25 ile %40 arasında değişen sıklıkta yaygın görülmesi ve çocuk sağlığı, ebeveyn ruh sağlığı ve aile işlevselliği üzerine olumsuz etkileri olması nedeniyle önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır1-6.
- Erken çocukluk dönemi davranışsal uyku sorunları çocuk doktorlarına en sık başvuru nedenleri arasında yer almaktadır 7.
- Çocuk hekimlerinin ise uyku tıbbi konusunda eğitimleri sınırlı olduğu tespit edilmiştir 8.
- Bebek ve çocuklarda uykunun değerlendirilmesi, önleyici danışmanlık hizmetlerinin verilmesi ve erken müdahale için en uygun pozisyondaki kişiler:
- Her bebek ve ebeveyn farklı olduğu gibi, uyku davranışı ve uyku sorunları da o bebek-ebeveyn ikilisine göre değişir.
- Kronik uyku yoksunluğunun artmış dürtüsellik, saldırganlık, hiperaktivite gibi duygusal-davranışsal sorunlar, dikkat ve hafıza sorunları, büyüme ve gelişme sorunları, okul başarısında düşüklük gibi sağlık üzerine pek çok önemli olumsuz etkileri olduğu ileri sürülmektedir1,2.
- Son yıllarda ailelerin sağlıklı uyku konusundaki bilgi ve algıları artmış olarak görülmektedir. Bu konuda danışmanlık hizmeti veren mesleklerin ve sosyal medyanın etkisi olduğu bilinmektedir.
- Günümüzde çok fazla popüler uyku eğitimi yöntemi bulunmakla birlikte, “Bebek ve Çocuk Duyarlı Uyku Yöntemi” bilimsel araştırmalar ışığında geliştirilmiş bir yöntemdir. Bu eğitim çocuğu psikolojik herhangi bir travmaya uğratmadan ve aileyi zorlamadan yumuşak bir geçişle verilen bir uyku eğitimidir. Bu konuda yapılmış bilimsel çalışmalar bulunmaktadır 1,3,7,9-11.
- Yukarıda belirtilen başlıklar dikkate alındığında bebek ve çocuk uykusu konusunda danışmanlık hizmeti veren meslek gruplarının fakültelerde bu eğitimi almamış olmaları ve bilgi ve tecrübelerinin yeterli olmadığının bilimsel olarak tespit edilmesi sonucu 23 NİSAN UYKU EĞİTİMİ AKADEMİSİ’ ni kurma kararı aldık.
1. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları
2. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Asistanları
3. Çocuk Psikiyatri Uzmanları
4. Çocuk Psikiyatri Asistanları
5. Aile Hekimliği Uzmanları
6. Aile Hekimliği Asistanları
7. Psikologlar
8. Çocuk Gelişim Uzmanları