Sosyal Medyada Bizi Takip Edebilirsiniz.

23 NİSAN UYKU EĞİTİMİ AKADEMESİ NEDEN KURULDU?

  1. Tıp Fakültelerinde ve diğer lisans/yüksek lisans eğitim veren fakültelerde “Bebek ve Çocuk Uyku Eğitimi” dersi verilmemektedir.
  2. Erken çocukluk dönemi davranışsal uyku sorunları %25 ile %40 arasında değişen sıklıkta yaygın görülmesi ve çocuk sağlığı, ebeveyn ruh sağlığı ve aile işlevselliği üzerine olumsuz etkileri olması nedeniyle önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır1-6.
  3. Erken çocukluk dönemi davranışsal uyku sorunları çocuk doktorlarına en sık başvuru nedenleri arasında yer almaktadır 7.
  4. Çocuk hekimlerinin ise uyku tıbbi konusunda eğitimleri sınırlı olduğu tespit edilmiştir 8.
  5. Bebek ve çocuklarda uykunun değerlendirilmesi, önleyici danışmanlık hizmetlerinin verilmesi ve erken müdahale için en uygun pozisyondaki kişiler:
  6. 1. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları
    2. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Asistanları
    3. Çocuk Psikiyatri Uzmanları
    4. Çocuk Psikiyatri Asistanları
    5. Aile Hekimliği Uzmanları
    6. Aile Hekimliği Asistanları
    7. Psikologlar
    8. Çocuk Gelişim Uzmanları

  7. Her bebek ve ebeveyn farklı olduğu gibi, uyku davranışı ve uyku sorunları da o bebek-ebeveyn ikilisine göre değişir.
  8. Kronik uyku yoksunluğunun artmış dürtüsellik, saldırganlık, hiperaktivite gibi duygusal-davranışsal sorunlar, dikkat ve hafıza sorunları, büyüme ve gelişme sorunları, okul başarısında düşüklük gibi sağlık üzerine pek çok önemli olumsuz etkileri olduğu ileri sürülmektedir1,2.
  9. Son yıllarda ailelerin sağlıklı uyku konusundaki bilgi ve algıları artmış olarak görülmektedir. Bu konuda danışmanlık hizmeti veren mesleklerin ve sosyal medyanın etkisi olduğu bilinmektedir.
  10. Günümüzde çok fazla popüler uyku eğitimi yöntemi bulunmakla birlikte, “Bebek ve Çocuk Duyarlı Uyku Yöntemi” bilimsel araştırmalar ışığında geliştirilmiş bir yöntemdir. Bu eğitim çocuğu psikolojik herhangi bir travmaya uğratmadan ve aileyi zorlamadan yumuşak bir geçişle verilen bir uyku eğitimidir. Bu konuda yapılmış bilimsel çalışmalar bulunmaktadır 1,3,7,9-11.
  11. Yukarıda belirtilen başlıklar dikkate alındığında bebek ve çocuk uykusu konusunda danışmanlık hizmeti veren meslek gruplarının fakültelerde bu eğitimi almamış olmaları ve bilgi ve tecrübelerinin yeterli olmadığının bilimsel olarak tespit edilmesi sonucu 23 NİSAN UYKU EĞİTİMİ AKADEMİSİ’ ni kurma kararı aldık.

KAYNAKLAR:

  1. Boran P. Bölüm 27. Çocuklarda normal uyku fizyolojisi ve farklı gelişim dönemlerinde uyku sorunları. Gökçay G, Beyazova U, editörler. İlk Beş yaşta Çocuk Sağlığı İzlemi Nobel Tıp Kitabevleri Tic. Ltd. Şti.; 2017. s.331-43.
  2. Sheldon SH, Freber R, Kryger MH. Principles and Practice of Pediatric Sleep Medicine. 2nd ed. Philadelphia: Elsevier Saunders;  2014.
  3. Boran P, Ay P, Akbarzade A, Küçük S, Ersu R. Translation into Turkish of the expanded version of the “Brief Infant Sleep Questionnaire” and its application to infants. Marmara Med J 2014;27(3):178-83.
  4. Piteo AM, Roberts RM, Nettelbeck T, Burns N, Lushington K, Martin AJ, et al. Postnatal depression mediates the relationship between infant and maternal sleep disruption and family dysfunction. Early Hum Dev 2013;89(2):69- 74.
  5. Sharkey KM, lko IN, Machan JT, Westra JT, Pearlstein TB. Infant sleep and feeding patterns are associated with maternal sleep, stress, and depressed mood in women with a history of major depressive disorder. Arch Womens Ment Health 2016;19(2):209-18.
  6. Sadeh A. A brief screening questionnaire for infant sleep problems: validation and findings for an internet sample. Pediatrics 2004;113(6): e570-7.
  7. Boran P. Uykusuz Bebek-Erken Çocukluk Dönemi Uyku Sorunlarına Yaklaşım. Oğuz F, editör. Genel Pediatri Pratiğinde Sık Rastlanan Sorunlara Güncel Bakış. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2018. p.99-106.
  8. Ersu R, Boran P, Akan Y, Bozaykut A, Ay P, Yazar S. Effectiveness of a sleep education programme for pediatricians. Pediatr Int 2017;59(3):280-5.
  9. Blunden SL, Thompson KR, Dawson D. Behavioral sleep treatments and night time crying in infants: challenging the status quo. Sleep Med Rev 2011;15(5):327-34
  10. Douglas P. The discontented little baby book. Brisbane, Australia: University of Quensland Press; 2014.
  11. Douglas PS, Hill PS. Behavioral sleep inter- ventions in the first six months of life do not improve outcomes for mothers or infants: a systematic review. J Dev Behav Pediatr 2013;34(7):497-507.

 

Katılım Formu

Formu doldurup, ön kayıt yaptırabilirsiniz!

Sohbete Başla
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhaba.
Uyku eğitimi hakkında daha fazla bilgi almak istiyorum.
Sohbeti Başlat