Kitap Adı: Annelik Serüveni
Yazar: Tülin Köksal
Yayınevi: İtalik Yayınları
Hamur Tipi: Kuşe
Sayfa Sayısı: 224
Ebat: 15,5 x 23
İlk Baskı Yılı: 2021
Baskı Sayısı: 1. Basım
Dil: Türkçe
Kitap Adı: Annelik Serüveni
Yazar: Tülin Köksal
Yayınevi: İtalik Yayınları
Hamur Tipi: Kuşe
Sayfa Sayısı: 224
Ebat: 15,5 x 23
İlk Baskı Yılı: 2021
Baskı Sayısı: 1. Basım
Dil: Türkçe
ÖNSÖZ
Son zamanlarda, kadınlar arasında güncel paylaşımlardan biri olan “ Ben en çok anne olmayı sevdim” sözü anlamlı ve manidardır. Anne olmak gerçekten çok güzel, çok kutsal ama bir o kadar da zordur. Zaten bu zorluklar, anneliği kutsallaştırıyor. Düşünün 9 ay bebeği karnında taşı, sonra doğur, uykusuz geceler, yedir, içir, altı üstü derken bir ömür veriliyor. Bir de şimdiki çekirdek ailede yetişen anne ve babaların çocuk yetiştirme pratiği neredeyse yok denecek kadar az. Yani çevrelerinde gördükleri büyüyen bir çocuk yok. Çoğu anne ve baba ilk çocuklarını kucağına aldıklarında, tabiri caizse sudan çıkmış balık gibi kendilerini hissediyorlar. Dolayısıyla bu ailelerin çocuk sahibi olduklarındaki kaygısını anlamamak mümkün değil. Çoğu zaman onlara çevrelerinde yol gösterecek deneyimli kimse de yok. Böyle bir durumda ne yapacağını bilmeden endişelenen anne ve babalarla biz çocuk doktorları çok karşılaşırız. Onları sakinleştirip rahatlatmaya çalışırız. Bir çocuk doktoru ve iki tane prematüre çocuk annesi olarak olumlu ve olumsuz çok şey yaşadım. Bu yaşanmışlıklarla mesleki deneyimlerimi birleştirip, anne ve babalara yol göstermeye çalışıyorum. Ben bu kitapta yazdıklarımı kliniğimde gördüğüm anne ve babalarla paylaşıyorum. Ama istedim ki daha çok anne-baba ve çocuğa bakım veren herkese ulaşabileyim. Bebeklerin kontrollerinin zamanında yapılıp, oluşabilecek olumsuzlukların tedbirini almak, hangi oyuncaklarla oynasın, ne yesin, ne giysin gibi soruları toplumumuzun kültürel değerlerini de göz önünde bulundurarak anlatmak istedim.
Özellikle ek besin dönemine geçiş çok önemlidir. Çünkü yaşanılan olumsuzluklar bebeklerde yeme bozukluğuna sebep olabilir. Bu durum da hayat boyu kalıcı izler bırakabilir. Bunu önlemek için sağlıklı ve zamanında yiyecek tadımlarına başlanmasını aileler ayrıntılı olarak biliyor mu?
Günümüzde birçok bulaşıcı hastalığın görülmemesinin sebebi olan aşıların, önemini, nasıl ve ne zamanlar yaptırmamız gerektiğini biliyor muyuz?
Çocuğumuzun sağlıklı büyümesi konusunda daha bilmemiz gereken çok şeyler var diyen anne babaları duyar gibiyim.
Kısacası, bebeğimizi hastaneden alıp eve getirdiğimiz günden tutun da, okula başlayacağı döneme kadarki büyüme sürecinde neler yapmanız gerektiğini gösteren bir rehber hazırladım.
Sevgili anne ve babalar şöyle bir arkamıza yaslanıp, derin bir nefes alalım. Kucağımızdaki mucize için teşekkür edelim. Sonra kaygılarımızı bir kenara bırakıp, anne-baba olmanın keyfini çıkaralım. Unutmayın doğan her canlı büyür. Önemli olan çocuklarımızı sevgiyle ve çevresiyle uyum içinde yaşayabilecek şekilde yetiştirmektir. Onlar bizim göz bebeğimiz, geleceğimiz. Ruhen ve bedenen sağlıklı yetişmeleri için elimizden geleni yapmalıyız. Sağlıkla kalın.
23 Nisan Uyku Eğitimi Akademisine katıl!