Sosyal Medyada Bizi Takip Edebilirsiniz.
Blog Yazıları
Uzm. Dr. Sancar Eminoğlu

Bebeklerde Uyku ve Kalp Sağlığı

İyi bir uyku alışkanlığı bebeklik döneminde kazanılır. Ortalama olarak küçük bir bebeğin 24 saatlik süre boyunca yaklaşık 14-15 saat uykuya ihtiyacı vardır, ancak bu süre bir çocuktan diğerine değişiklik gösterebilir.

Yeni doğanlar ve küçük bebekler beslenirken sıklıkla uykulu olurlar. 6 ay ve üzeri bebeklerin beslenme sırasında uykuya dalma eğilimleri daha azdır. Ayrıca kendilerini nasıl uyanık tutacaklarını da öğrenebilirler ve ebeveynler, büyük bebeklerinin rahatlamasına ve uyumasına yardımcı olmak için yeni stratejiler geliştirmek zorunda kalabilirler.

Yeni yürümeye başlayan çocukların ortalama olarak gece başına yaklaşık 10-12 saat uykuya ihtiyacı vardır ve yine de gündüz uykularına ihtiyaç duyarlar. Küçük bir çocuğun gece uyku düzeni, eğer gün içinde yeterince uyuyamazsa ya da öğleden sonra uykuları yatma saatine çok yakınsa ciddi şekilde bozulabilir.

  • Uyku Düzeni Bozukluğu ile Kalp Hastalığı Belirtileri Karışabilir mi?

Kalp hastalığı olan bebeklerde gördüğümüz yorgunluk belirtileri iyi bir uyku alışkanlığı olmayan bir çocukla benzer klinik bulgular gösterebilir.

Yenidoğanlar için; dik dik bakma, kolların ve bacakların sarsıntılı hareketleri, emme problemleri, beslenme zorluğu, sıkılmış yumruklar, kaşlarını çatma, esneme, ağlama huzursuzluk gibi davranışlar.

Daha büyük bebeklerde;  emme problemleri, beslenme zorluğu,  oyuncaklara veya oyunlara ilgi kaybı, huysuzluk, esneme, ayrılma kaygısı, ağlama,  göz ovuşturma, fiziksel aktivitede değişiklik (daha fazla veya daha az aktivite).

Yeni yürümeye başlayan çocuklar; beceriksiz fiziksel hareketler, görevlerin yerine getirilmesinin daha uzun sürmesi, ağlama, duygusal gerginlik.

  • Uyku Kalitesinin Kalp Sağlığına Etkisi

Çocuklarda ve ergenlerde daha kısa uyku süresi ve daha düşük uyku kalitesinin daha yüksek obezite riski ve kalp hastalığı risk faktörleri ile ilişkili olduğunu bilinmektedir. Bunlar çocukların ileri dönemki hayatını etkileyebilecek en önemli sağlık sorunlarıdır.

Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi, 6 ila 12 yaş arası çocukların her gece 9 ila 12 saat, 12 ila 18 yaş arası gençlerin ise gece 8 ila 10 saat uyumasını önermektedir.

Pediatrics dergisinde uykunun çocuk sağlığı üzerindeki etkisini gösteren bir araştırmada; birkaç yıl boyunca bir grup çocuk ve ergeni takip edilerek vücut kitle indeksi, kolesterol düzeyleri ve kan şekeri değerleri incelendi. “Çocuklarda ve ergenlerde daha kısa uyku süresi ve daha düşük uyku kalitesinin daha yüksek obezite ve kalp hastalığı riskiyle ilişkili olduğu bulunmuştur”. Kaliteli ve uygun süreli uyku çocukları ileri ki yaşlarda en önemli kardiyovasküler risk faktörleri arasında sayılan obesite, kolesterol yüksekliği ve insülün direncine karşı korumuş olacaktır.

  • Uyuyan Bir Bebek İçin Normal Kalp Atış Hızı Nedir?

Uyuyan bir bebeğin normal kalp atış hızı, yaşına bağlı olarak dakikada 65-100 atış arasında değişir. Uyurken bebeklerin kalp atışları daha yavaştır.    İyi bir uyku çocukların sağlıklı büyümeleri için gereklidir. Uyku sırasında kardiyopvasküler sistem üzerinde fizyolojik değişiklikler olur. Kalp hızı düşer, kan basıncında düşme, vücut ısından düşme bunlar arasındadır.

Yetişkinlere benzer şekilde bebeğin kalp atış hızı da aktivitelerine bağlı olarak değişir; genellikle uyku sırasında daha yavaş, uyanıkken ise daha hızlıdır. Ancak gün içinde bebeğin kalp atış hızının düşük olduğunu veya daha hızlı attığını düşünürseniz doktorunuza başvurmanız önemlidir.

Uzm. Dr. Sancar Eminoglu

Sohbete Başla
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhaba.
Uyku eğitimi hakkında daha fazla bilgi almak istiyorum.
Sohbeti Başlat