SAĞLIKLI BİR UYKUNUN AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞINA ETKİSİ
Kaliteli bir uykunun ne kadar önemli olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Fakat uykunun kalitesi ve süresinin aynı zamanda ağız sağlığımızla da doğrudan etkisi olduğunu biliyor muydunuz? Yetersiz, kalitesiz ya da düzensiz bir uyku diş çürüklerinin artmasına, dişeti problemlerine ve ağız kokusuna sebep olmaktadır. Peki nasıl oluyor da ağız sağlığımız bu kadar olumsuz etkileniyor?
Bu sebeplerin başında yetersiz bir uyku durumunda gelişen dehidratasyon (su kaybı) ve azalmış tükürük üretimi gelmektedir. Gelişen ağız kuruluğu sebebiyle diş çürükleri ve kötü ağız kokusu gelişmektedir.
Diğer bir sebep ise kötü bir uyku sebebiyle vücudumuzun tamir ve yenilenmesinden sorumlu immün sistem (savunma sistemi) zayıflar. Bu sebeple de diş eti rahatsızlıkları ve ağız yaraları gibi enfeksiyöz durumlarla olan savaşımız da orantılı olarak zorlaşır ve ağız içi hastalıklarına meyil artar.
Yapılan çalışmalardan örnek vermek gerekirse 6 saatten az uyuyan yetişkinlerde diş çürüğü görülme olasılığı 1.23 kat artmaktadır. Yine 6 saatten az uyuyan yetişkinlerde diş eti kanaması ve diş eti problemi görülme sıklığı 1.31 kat artmaktadır. Uyku kalitesi bozuk olan bireylerde ise dil ve yanak mukozası üzerinde yanma ve ağrı görülme riski 1.6 kat artış göstermektedir. 6 saatten az uyuyan bireylerde kötü ağız kokusu riski ise 1.13 kat artarken, kalitesiz bir uyku süreci geçiren bireylerde ise bu durum 1.51 kata yükselmektedir.
Eğer uyku problemi yaşıyorsanız düzenli yatağa girme saati, geç saatlerde kafeinli yiyecek ve içeceklerden uzak durmak, yatak odanızın sessiz ve karanlık olması gibi önlemler ağız sağlığımızı da olumlu etkileyecektir.
Gebelerde ve emziren bireylerde uyku rutini sık sık bozulmaktadır. Bu dönemde vücutlarında oluşan büyük değişim sebebiyle ağız hastalıklarına zaten açık olan bünyeleri, uyku düzensizliği sebebiyle de olumsuz etkilenmektedir. Bu dönemdeki uyku problemi çeken hastalarımıza önerilerimiz diş fırçalama, diş ipi kullanma gibi rutin ağız bakımlarını aksatmamaları, bol bol sıvı tüketmeleri ve olası sorunlar için diş hekimi kontrollerine devam etmeleridir.
Gece beslemesi yapılan bebeklerde ise ağız içi aktivitenin en yoğun olduğu gece saatlerinde besleme sonucu ağızda kalan artıklar bakteriler için adeta bir besiyeri kıvamına gelmekte ve çoğalmalarını kolaylaştırmaktadır. Gece beslenme alışkanlığı olan bebeklerde ise diş sürmesi başladıktan sonra dişlerinin temiz bir bezle silinmesi gerekmektedir.